Dentitia poate fi o perioada foarte stresanta atat pentru bebelus, cat si pentru parinti. Semnele dentitiei apar, de obicei, pentru prima data in jurul varstei de 6 luni, dar cateodata si mai devreme. Procesul de dentitie se termina in jurul varstei de 3 ani, cand toti dintii de lapte se dezvolta complet. In jurul varstei de 6 ani, insa, tot progesul incepe din nou, de data asta cu dintii permanenti care ii inlocuiesc pe cei de lapte.
Procesul de dentitie este acompaniat de un intreg set de simptome care apar cu 4 zile inainte ca dintele sa apara si dureaza inca 3 zile dupa. Dintii cresc, in mod normal, in pereche, iar cei care apar primii sunt incisivii centrali de jos sau alta pereche de dintisori din partea de jos. Perioada de timp dintre dintii care apar difera de la individ la individ. In orice caz, exista o planificare generala care te ajuta sa te orientezi cu privire la dentitie.
Simptomele dentitiei difera mult de la copil la copil. Acest proces poate fi unul usor neplacut care tine cateva zile, in timp ce in cazul altor bebelusi poate fi foarte inconfortabil si dureaza mult mai mult.
Simptomele si semnele obisnuite include:
Stim ca este greu sa iti auzi copilul plangand fara sa il consolezi sis a simti ca nu poti face nimic pentru el. Un pic de confort il poate ajuta pe termen lung. Nu ezita sa iti alinti si imbratisezi copilul pe cat de mult posibil.
Exista cateva lucruri pe care ar trebui sa le iei in calcul pentru a putea face procesul primei dentitii un pic mai usor. Invata mai multe despre remediile si metodele de dentitie care ajuta la reducerea simptomelor precum geluri racoritoare pentru gingii dureroare. Trebuie sa ii oferi copilului, de aemenea, cat mai multe jucarii sigure pe care sa le poata mesteca si masa gingiile.
Excesul de saliva poate cauza inflamatie si iritatie la nivelul barbiei. Trebuie sa te asiguri ca ii cureti barbia cu o bucata de material textile moale de cat mai multe ori posibil. Poti, de asemenea sa protejezi pielea sensibila din Barbie cu o crema uleioasa (se poate folosi si crema aplicata pe mamelon).
Unii experti coreleaza/asociaza diareea si febra cu simptomele dentitiei. In orice caz, trebuie sa tii minte ca orice febra mai mare de 38.9°C trebuie exclusa ca symptom al dentitei si luata mai degraba ca un motiv de a consulta imediat un medic. Diareea usoara poate fi cauzata si de excesul de saliva dar diareea severa nu trebuie ignorata. Daca observai oricare din aceste doua simptome, consultati imediat medicul pentru a determina cauza reala a problemei.