Prima dentitie la bebelusi - Multi-Mam RO


Prima dentitie la bebelusi

La fel ca si primii pasi sau primele cuvinte, prima dentitie este un alt pas important in viata copilului tau. Cu toate ca sa vezi primii dintisori cand micutul tau zambeste este ceva de care sa fii fericita, drumul pana acolo poate fi foarte stresant atat pentru tine cat si pentru el. Dentitia poate cauza multe simptome inconfortabile precum sensibilitate si gingii inflamate, exces de saliva, eruptii cutanate la nivelul barbiei, probleme cu somnul, etc. Totusi, cand apare prima dentitie, poti sta linistita ca dezvoltarea isi mentine drumul correct.Dezvoltarea dintilor este necesara pentru ca bebelusul tau sa-si poata forma o dieta echilibrata, incluzand mancarea solida, un factor vital la dezvoltarea corecta si formarea unui sistem imunitar puternic. Dentitia poate juca, de asemenea, un rol important in abilitatea de a vorbi. Mestecatul ajuta la dezvoltarea muschilor barbiei, obrajilor, buzelor si limbii, toti fiind necesari la vorbit.

Cand incepe prima dentitie?

La cei mai multi copii, prima dentitie apare in jurul varstei de 6 luni. Oricum, acest pas este specific si poate sa surprinda si la 3 luni, desi nu este iesit din comun la unii copii sa apara si la 12 luni. Chiar daca scala de timp a aparitiei dintisorilor de lapte este individuala, sunt cateva reguli generale care sa te pregateasca. Acest lucru este cel mai bine reprezentat printr-o diagram a dentitiei.

Cand copilului tau ii apar primii dintisori depinde in mare parte de tine. Daca tu si partenerul tau ati avut prima dentitie devreme, atunci este foarte probabil ca si copilul tau sa respecte aceeasi perioada. Acelasi lucru se aplica si la “dintisorii intarziati”.

De obicei, primii dinti sunt incisivii din mijloc de jos, urmati de cei de sus. Cateodata dintii apar in alta ordine, dar de cele mai multe ori in pereche. Acesti dinti nu cauzeaza in mod normal prea multa durere de vreme ce marginile lor sunt foarte subtiri si nu intampina probleme in perforarea gingiei. In timp ce copilul tau implinete un an, molarii vor incepe sa apara (acestia sunt dintii din partea din spate a gurii). Molarii sunt de cele mai multe ori mult mai durerosi decat incisivii, in mare parte din cauza suprafetei intinse care creeaza multa presiune si durere incercand sa perforeze gingia.

In timp ce micutul tau va creste si va implini 3 ani, va avea toti dintii de lapte. In jurul varstei de 6 ani, tot procesul se va repeat, incepand cu caderea dintilor de lapte, al caror loc va fi luat de dintii de adult.Acest proces va dura ceva timp, incheindu-se prin aparitia maselelor de minte intre 17 si 21 de ani.

Cum sa ameliorezi simptomele primei dentitii

Asa cum am mentionat si la inceput, aparitia primei dentitii poate fi un proces foarte neplacut. Unii bebelusi nu vor arata niciun symptom in timp ce altii nu vor fi la fel de norocosi si asta s-ar putea sa insemna multe nopti nedormite. Exista cateva remedii care s-au dovedit eficiente in ameliorarea unor simptome precum masarea blanda, inel de dentitie racit premergator utilizarii pe ale caror parti de contact cu gingiile se aplica gel. O alta metoda este utilizarea unei bucati de material textile umed si racit anterior. Copii vor incerca sa introduca orice in gurita, motiv pentru care este foarte important sa le lasam la indemana doar lucrurile pe care le este permis sa le mestece si sa le pastram manutele curate pentru a evita infectiile. Este intotdeauna o idee buna sa avem la indemana haine de schimb si o bavetica,de vreme ce salivatul poate deveni proeminent si a-l predispune pec el mic la umezeaza si raceala.