Dentitia si iritatia/eczema create de scutec. Exista vreo legatura ? - Multi-Mam RO


Dentitia si iritatia/eczema create de scutec. Exista vreo legatura ?

Odata inceputa dentitia, multi bebelusi experimenteaza o intreaga gama de simptome: exces de saliva, pofta de rontait, isi freaca fata, agitatie, gingii umflate, etc. Oricum, exista un symptom care nu numai ca a fost subiect de discutie principal intre parinti, dar a si divizat pediatrii din toata lumea in doua tabere. Conexiunea dintre dentitie si eczema create de scutec nu este clar explicate, iar doctorii au teorerii complet diferite vis-à-vis de corelarea celor doua.

Ce este eczema/iritatia create de scutec?

Acest tip de eczema este foarte usor de identificat. Vei vedea puncta rosii si mici portiuni lucioase de piele in locurile unde se creeaza contact direct cu scutecele umede. Principalul vinovat este pielea umeda care este suspecta ca dauneaza prin frecare. Pielea afectata deschide usa bacteriilor, enzimelor si altor compusi agresivi ce se gasesc in urina si fecale.

Este cauzata eczema specifica scutecului de dentitie?

Asa cum am precizat si anterior, nu putem raspunde cu DA sau NU la aceasta intrebare. Unii doctori cred ca procesul este foarte clar si respecta aceasta ordine: Dentitie, Diaree, Eczema de la scutec

Procesul de prima dentitie cauzeaza un exces de saliva, din care o parte va fi inghitit de micutul tau. Cantitatea mare de saliva din burtica copilului poate sa deregleze digestia sis a cauzeze o usoara diaree care duce la iritatia pielii si la eczema cauzata de scutec. Chiar daca experienta te face sa fii de accord cu aceasta teorie, nu trebuie sa uiti un lucru. Diareea severa, in special urmata de stari letargice sau febra mai mare de 38.9°C nu este un symptom am dentitiei si este un semn ca trebuie sa ceri ajutor medical urgent.

Pe parcursul procesului aparitiei primei dentitii, multe mamici reduc numarul de alaptari sau le stopeaza complet. Acest lucru duce la diminuarea imunitatii transmise de la mamica la copil prin alaptare. Copilul tau este expus acum la mai multe tipuri de infectie. Asta rezulta in incapacitatea de a mai intelege si interpreta simptomele. Prin urmare, mamicile pot asocia diareea cu dentitia cand, de fapt, este vorba de sistemul imunitar al bebelusului care actioneaza. Daca bebelusul tau are diaree, primul lucru pe caretrebuie sa il verifici sunt modificarile in tiparul alaptarilor, ca nu cumva diareea sa fie legata de o infectie. Daca nu, verifica daca mai exista si alte simptome ale dentitiei. Tine minte ca diareea poate cauza deshidratare mult mai repede la bebelusi decat ca copiii mai mari sau adulti iar daca este legata de dentitie nu trebuie sa depaseasca o perioada de 3 zile.

Diareea este foarte daunatoare pielii. Umezeala si acidul pot fi destul de distrugatoare cu pielea, avand ca rezultat eczemele specific scutecelor.

Chiar daca multi parintu au observant acelasi tipar la copiii lor (dentitia, apoi diareea urmata de eczema), unii experti nu sunt de accord cu aceasta teorie. Ei sustin ca diareea si eczema specifica scutecului nu sunt cauzate de procesul de dentitie ci de alti factori precum schimbari aduse in dieta (mancaruri solide sau bautul multor sucuri de fructe), folosirea de antibiotice, candidozele sau infectiile cu bacterii, iritatii cauzate de un produs nous au expunerea prelungita la fecale sau urina. O posibila explicatie sta tocmai in nevoia nestavilita a bebelusilor de a mesteca: obiecte casnice si material nesterile sau dezinfectate. Astfel, bebelusul ingereaza germen ice pot duce la diaree usoara.