Reflux - Multi-Mam RO


Reflux

S-ar putea sa observe ca bebelusul tau scuipa apte in timp ce se hraneste sau imediat dupa. Acesta este un lucru normal denumit relux si, in majoritatea cazurilor, nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Refluxul se intampla ori de cate ori bebelusul inghite mai mult lapte decat poate esofagul lor micut sa suporte, cauzand eliminarea excesului de lapte prin gura. Statisticile arata ca mai mult de 50% dintre nou-nascuti au reflx zilnic dar la majoritatea inceteaza pana can dating varsta de un an. Atat bebelusii hraniti la san cat si cei hraniti prin biberon au reflux.

Refluxul poate fi si silentios. In acest caz, bebelusul inghite laptele, in loc sa il scuipe. Daca observe ca bebelusul tau inghite chiar si dupa alaptare, acesta este primul indiciu ca refluxul silentios este principalul suspect.

Daca bebelusului tau ii este foarte foame si incepe sa se hraneasca grabit, daca sanii tai sunt prea plini sau copilul tau inghite prea mult aer prin faptul ca scapa sanul din gurita des, este posibil sa apara refluxul.

In unele cazuti, refluxul poate fi un symptom al unor alte stari precum intoleranta la laptele de vaca sau o afectiune numita reflux gastroesofagian, Oricum, daca bebelusul tau creste in greutate constant si nu exista alte simptome sau disconfort, sunt sanse ca refluxul sa nu fie altceva decat o pacoste pentru tine pentru ca trebuie sa cureti mereu, dar nu reprezinta o problema/pericol medical(a)

Daca refluxul are loc de cateva ori pe zi sau exista si alte simptome precum inecare, problem la inghitire, iritabilitate, plans consant, voma de culoare galbuie sau verzuie, daca bebelusul isi arcuieste spatele in timp ce se hraneste sau nu creste in greutate, trebuie sa ceri imediat ajutorul medicului.

Cum sa iti ajuti bebelusul in privinta refluxului

Recomandarile generale care ar trebui sa atenueze disconfortul cauzat de reflux includ:

  • Hranirea copilului tinandu-l in pozitie vertical
  • Ragaitul dupa fiecare masa
  • Sa tii copilul in pozitie verticala timp de 20 de minute
  • Evitarea pauzelor lungi intre alaptari pentru a preveni o modalitate agresiva de a se hrani
  • Daca iti hranesti copilul cu biberon, asigura-te ca gaura din tetina nu este prea mare, astfel incat sa nu curga prea mult lapte
  • Ridica salteaza in partea in care bebelusul isi tine capul pentru a-I ajuta la regurgitare

Daca refluxul este sever, e posibil ca medicul tau sa iti recomanda una dintre cele mai commune abordari in atenuarea refluxului. Primul pas este sa verifici daca bebelusul tau are alergie la laptele de vaca. Scoate din dieta laptele si produsele lactate precum branza sau iaurtul si vezi daca se schimba ceva. Daca concluzia este ca nu proteina din laptele de vaca este problema, este posibil ca medicul sa iti recomande un antacid pentru copii care il va ajuta pe bebelus neutralizand acidul gastric care cauzeaza durerea si iritatie in gat. Mai exista varianta de a adauga un intaritor in laptele de san sau cel pe baza de formula. Utilizand intaritori pentru reflux este o metoda veche ce nu are prea multe evidente medicale care sa o sustina, motiv pentru care este indicat sa consulti medicul inainte de a incerca oricare din aceste metode.