Lactatia - Multi-Mam RO


Lactatia

De la conceptie pana la nastere, corpul tau trece prin modificati majore pentru a a crea un camin minunat pentru fetusul in crestere. Modificarile prin care corpul tau trece sunt continue, si trebuie sa permiti procesului de lactatie sa aiba loc si sa furnizeze nutritia si protectia imunologica pentru nou-nascut.

Lactatia este procesul de productie a laptelui si perioada in care mamicile isi alapteaza bebelusii. Sanii sunt in mare parte construiti din tesut gras care contine si asa-numitele glande mamare. Aceste glande sunt responsabile pentru secretia de lapte. Laptele circula prin niste canale special dupa care este eliberat prin sfarc in gurita copilului datorita miscarilor specific suptului.

Procesul de lactatie

In timpul sarcinii sanii tai cresc, mameloanele devin mai mari si se inched la culoare si s-ar putea sa observe ca venele sanilor devin mai usor vizibile. Odata ce nasti, homonul numit oxitocina este resposabil de stimularea contractiilor uterului si inceperea procesului de lactatie. Primul lapte pe care il creeaza corpul tau este numit colostrum si este bogat in nutrientii si anticorpii care vor deservi la protejarea bebelusului de microbe si infectii.

Dupa 2 – 5 zile, incepi secretia laptelui normal si s-ar putea sa observe ca sanii tai devin brusc mai mari cu cateva cupe, mai grei si mai calzi la atingere. Aceasta conditie este denumita angorjare. Atata vreme cat copilul se va adapta la cantitatea de lapte produsa, nu vor fi problem. In orice caz, daca bebelusul tau nu se hraneste corespunzator (motivul principal fiind o slaba prindere a guritei copilului la san), angorjarea poate evolua in mastita, o infectie cauzata de supraalimentarea sanului cu lapte Tocmai din acest motiv este foarte important sa alaptezi ori de cate ori copilul are nevoie sau, daca asta nu e o optiune, sa extragi laptele pentru a ajuta la golirea sanului.

Lactatia este controlata de cerere. Cantitatea de lapte produs este direct dependent de cantitatea de lapte eliminate pe parcursul sesiunilor de alaptare. Organizatia Mondiala a Femeii recomanda prima alptare la o ora dupa nastere si celelalte sesiuni ori de cate ori observi semne ale foamei la nou-nascutul tau. Ideal ar fi ca bebelusul tau sa fie alaptat la san pana la 6 luni, cand poti introduce incet, progresiv, mancare solida in dieta micutului. Alaptarea este recomandata impreuna cu mancarea solida pana la varsta de 2 ani (Organizatia Mondiala a Femeii).

Beneficiile alaptarii la san

Laptele de san este compus in mare parte din apa, dar contine si carbohidrati, grasimi, protein, minerale si alti nutrient. Toate aceste ingredient furnizeaza bebelusului tau tot ce are nevoie pentr dezvoltare si crestere. Anticorpii si vitaminele din laptele de san iti vor proteja micutul impotriva infectiilor pana cand propriul lor sistem imunitar este sufficient de puternic cat sa preia controlul.

Alte beneficii include rieducerea riscului de alergii, astm, diabet si cholesterol ridicat. Copiii alaptati la san sunt internati si vad medicii mult mai rar decat cei hraniti cu lapte pe baza de formula si sunt si cateva studii care sustin ca alaptarea la san au fost asociate cu IQ mai ridicat.

Alaptarea la san este benefica si pentru mamici. Reduce nivelul de stress, regleaza presiunea sangelui, reduce sansele depresiei postpartum sit e poae proteja impotriva cancerului de sans I ovarian.