Intarcarea - Multi-Mam RO


Intarcarea

Mai devreme sau mai tarziu, vine timpul intarcarii pentru fiecare bebelus. Este alegerea mamicii si a bebelusului cand este momentul potrivit. Institutiile de referinta precum Organizatia Mondiala a Sanatatii sau Academia Americana a Pediatrilor recomanda alaptarea pana la cel putin 12 luni. Poti sa decizi momentul intarcarii in functie de nevoile tale personale sau poti sa-ti lasi bebelusul sa decida cand este pregatit sa faca tranzitia. In orice caz, nu lasa presiunea create de mediul inconjurator sau asteptarile familiei si/sau a prietenilor sa iti influenteze decizia.

Este posibil sa simti emotii contradictorii cu privire la intarcare. Alaptarea iti creeaza momente de legatura intense cu bebelusul tau si iti e teama ca aceasta conexiune se va pierde odata cu intarcarea. Acest proces nu inseamna decat ca bebelusul tau incepe sa manance aceeasi mancare pe care o mananci si tu. In plus, exista multe alte metode de a pastra acea legatura emotionala puternica. Dedica ceva timp in fiecare zi pe care sa-l petreci impreuna cu copilul tau, chiar daca alegi s ava jucati, sa ii citesti o carte sau pur si simplu sa va giugiuliti. Te va ajuta sa treci prin aceasta schimbare fara sa te simti in nesiguranta. Trebuie sa rezisti cerintei lor de a suge si sa te concentrezi pe a respecta un program pe care ti-ai propus sa-l urmezi.

Cand sa incepi intarcarea

Exista doua metode populare care te pot ajuta sa identifici momentul potrivit pentru tine si bebelusul tau. Asa cum am mentionat si mai sus, poti sa lasi copilul sa decida prin a observa cand isi piere interesul pentru supt (de obicei acest moment este dupa 4 -6 luni de cand a inceput sa manance hrana solida). Pe de alta parte, s-ar putea sa simti tu ca e momentul intreruperii alaptarii, fie ca incepi serviciul, fie ca pur si simplu asa iti dicteaza simturile. Daca acesta din urma este cazul, s-ar putea sa presupuna ceva mai mult timp, effort si rabdare deoarece procesul trebuie sa se desfasoare gradual.

Exista cateva motive care pot justifica amanarea intreruperii alaptarii cu o luna sau doua. Daca copilul este bolnavior, este recomandat sa astepti pana isi revine.De asemenea, daca micutul tau trece printr-o schimbare precum schimbarea caminului sau aparitia unui fratior, este intelep sa nu ii creezi mai multstress prin inceperea intreruperii alaptarii.

Sfaturi despre cum sa intarci

Inainte de toate, incepe gradual si grabi procesul. Asta va preveni aparitia mastitei de vreme ce sanul tau va alea sufficient timp sa se obisnuiasca cu un consum mai mic. Ba chiar mai mult, asta iti va ajuta copilul sa se obisnuiasca cu alaptatul din ce in ce mai rar.

Poti sa incepi intreruperea alaptarii prin a trece peste alaptare, oferindu-i bebelusului o sticla/biberon in loc de san. Lasa-l asa cateva saptamani si apoi incearca sa mai sari peste inca o alaptare odata ce copilul s-a adaptat la prima schimbare. Alta metoda este sa incepi sa micsorezi tmpul de alaptare prin a-I oferi copilului hrana solida dupa. Incercati ulterior sa le oferiti hrana solida inaintea alaptarii pentru a le reduce apetitul pentru supt. Poti sa incepi amanarea alatarilor pentru 10 – 15 minute de fiecare data (aceasta metoda este eficienta in cazul alaptarilor din timpul serii sau pentru cand alaptezi doar de cateva ori pe zi).

Daca ai probleme sa sari peste alaptarea dinainte de somn, roaga-ti partenerul sa adoarma copilul in timp ce tu esti in alta camera impreuna cu prietenii tau. Este foarte posibil ca bebelusul tau sa se adapteze mai usor cand nu esti prin preajma.