Cum sa extragi lapte - Multi-Mam RO


Cum sa extragi lapte

Exista multe motive pentru care ar trebui sa folosesti o pompa pentru san in vederea extragerii de lapte:

  • Pentru a-ti face o rezerva la care copilul tau sa poata apela cand esti la serviciu sau calatoresti
  • Pentru a stimula productia de lapte cand apetitul copilului tau este scazut
  • Copilul s-a nascut prematur si intampina greutati la atasarea guritei de san
  • Pentru a preveni sau trata angorjarea, mastota sau canal de lapte infundat
  • Pentru a preveni sau trata angorjarea, mastota sau canal de lapte infundat

Pomparea ofera ceva libertate mai ales cand nu trebuie sa fii mereu aproape pentru fiecare masa. Asta inseamna ca poti sa te intorci la serviciu sau sa iti aloci timp pentru tine pe parcursul zilei. In orice caz, tine mine ca nu trebuie sa ii oferi biberonul bebelusului pana cand nu ai stabilizat procesul de alaptare. In caz contrar, risti o confuzie cu mamelonul in urma careia bebelusul tau va refuza sanul.

Cand si cat de des sa utilizez pompa pentru san?

Daca alaptezi si scopul tau este sa creezi o rezerva de lapte pentru cand nu esti aproape, cel mai bun moment al zilei pentru pompare este dimineata, cand cantitatea de lapte este cea mai mare. Asteapta o ora dupa ce ai alaptat. Asta inseamna destul timp pentru glandele secretoare de lapte sa produca sufficient urmatoarei mese.

Daca folosesti pompa pentru a preveni angorjarea, incearca sa respecti programul obisnuit al bebelusului de a se hrani. Daca faci pause lungi intre sesiuni, pomparea laptelui te ajuta sa nu ajungi la angorjare si inflamare.

Metode de pompare

Exista doua metode de a pompa laptele din sani : manual sau cu ajutorul unei pompe de san.

Pompele de san pot fi manual sau electrice. Principala diferenta consta in timpul si efortul alocat. Pompele automatice iti vor permite si alte activitati in acest timp si dureaza 10 -15 minute, in timp ce pompele manual necesita mai mult timp si energie, Durand aproape 45 de minute. Desigur, exista si o diferenta de pret. Cand alegi o pompa pentru san trebuie sa iei in calcul prioritatile: daca vrei sa folosesti pompa in fiecare zi, poate e o idee buna sa investesti intr-o pompa automatic pentru a salva timp si energie. Pe de alta parte, daca nu vrei sa folosesti pompa decat din cand in cand, o pompa manuala este mai potrivita.

Orice pompa alegi, asigura-te ca o alegi in functie de dimensiunea cupelor si pozitioneaza-le corespunzator pentru a nu-ti crea disconfort. Pomparea poate fi usor inconfortabila la inceput din cauza senzatiei puternice de supt, dar nu ar trebui sa fie dureroasa.

S-ar putea sa decizi sa folosesti extragerea cu mana. Aceasta metoda consuma timp, deci nu este practica pentru o abordare zilnica, darsi chiar daca vrei sa faci asta numai din cand in cand, trebuie sa o faci corespunzator. Intreaba-ti consultantul de lactatie sa-ti arate metoda corecta sau urmareste instructiunile de mai jos:

Pozitioneaza-ti degetul mare deasupra mamelonului si degetele mijlociu si aratator dedesubt. Mana trebuie sa formeze litera C, dar nu in jurul mamelonului, storcandu-l sau impingand catre mamelon. Fara sa desfaci degetele, apasa direct catre platosa pieptului si apoi ruleaza degetele catre in fata simultan. Aceasta miscare va masa canalele de lapte care vor il vor impinge afara prin sfarc. Roteste-ti mana in jurul sanului pentru a extrage si alte reserve aflate pe toata suprafata sanului. Repeta pana cand simti sanul usor.

Daca nu esti in preajma copilului cand extragi laptele, s-ar putea sa tea jute sa-ti auzi copilul prin telefon, sa il vezi intr-o filmare sau in poze. Sa iti vezi copilul sau sa ii auzi voce ate va ajuta sa obtii reflexul de curgere a laptelui. Merita sa incerci diferite tehnici si nu uita sa te relaxezi.

Depozitarea laptelui de san

Biberoanele de plastic sau sticla depoziteaza etans si asigura pastrarea prospetimii. O alta metoda o reprezinta pungile pentru depozitarea laptelui proaspat extras din san. Pungile de plastic sunt si usot de inghetat, daca este nevoie. Baga laptele la frigider imediat dupa pompare. Astfel el va putea rezista la 4 ˚C pana la 5 zile. Daca decizi s ail ingheti pentru utilizare ulterioara, tine minte ca procesul de inghetare distruge anticorpii din laptele de san. Isi pastreaza totusi valoarea nutritionala. Laptele inghetat poate fi depozitat pana la 12 luni la -20 ˚C in congelator, dar pentru ai pastra calitatea si prospetimea, foloseste-l in primele 3 luni. Aminsteste-ti sa notezi data pe recipient inaintea depozitarii.

Cum sa incalzesti laptele

Daca dezici sa ingheti laptele, va trebui s ail dezghezi prin a-l lasa in frigider pe timpul noptii sau punandu-l sub jet continuu de apa rece. Odata dezghetat, acesta trebuie pus la frigider si utilizat in 24 de ore. Fie care laptele a stat la frigider sau la congelator, ar trebui s ail incalzesti inainte de a-l oferi micutului tau. Pune laptele rece sub jet de apa calda pentru cateva minute sau pune o tigaie cu apa la cuptor si baga recipientul cu lapte in ea. Nu infierbanta laptele direct in tigaie si nu il fierbe. Doar incazaste-l destul cat s ail bea bebelusul. De asemenea, evita incalzirea lui la cuptorul cu microunde pentru ca asta va reduce proprietatile nutritice ale laptelui de san.