Canal de lapte infundat - Multi-Mam RO


Canal de lapte infundat

Canalele de lapte sunt tuburi micute care transporta laptele din grandele secretoare pana la mamelon. Cand bebelusul incepe sa suga, celulele musculare din jurul acestor tuburi se contracta si imping laptele prin ele. Daca productia de lapte este mai mare decat cantitarea eliminate, laptele incepe sa se adune in interiorul sanului cauzand umflaturi care ingreuneaza curgerea laptelui prin canale. Acesta este motivul pentru care aceasta problema se numeste infundarea canalelor de lapte. Aceasta stare poate evolua intr-o inflamatie sau mastita cand bacteria patrunde in aceste canale si cauzeaza infectie. De aceea este foarte important sa tratezi cananele de lapte infundate – pentru a evita complicatii ulterioare.

Cum sa recunosti un canal de lapte infundat

Simptomele obisnuite includ:

 • Un nodul tare in san
 • Sanul este moale, cald la atingere, rosiatic si inflamat
 • Nodulul si umflatura se reduce dupa alaptare
 • Depozitul de lapte pare a fi mai mic decat de obicei
 • Elimini lapte ingrosat sau mai gras

Daca ai stari de febra sit e simti epuizata, s-ar putea sa fie din cauza ca obstructia a evoluat in mastita, caz in care trebuie sa ceri ajutor medical.

Cauzele commune ale canalelor de lapte infundate

In general canalele de lapte infundate apar daca sanii nu sunt goliti complet zilnic. Asta se intampla daca:

 • Copilul tau intampina greutati in a se hrani din cauza unei prinderi nepotrivite, are frenl lingual scurt sau exista alte problem legate de alaptare
 • Prelungesti pauzele dintre sesiunile de alaptare din cauza durerii
 • Tu sau bebelusul sunteti bolnavi
 • Te-ai decis sa iti intarci copilul brusc
 • Pui presiune constanta asupra sanilor tai zilnic prin purtarea unui sutien prea stramt, haine stramte sau dormi cu fata in jos (pe burta)
 • Esti foarte stresata sau sistemul tau imunitar este slabit
 • Ai sarit peste cateva sesiuni de alaptare sau pauzele dintre aceste sesiuni sunt prea lungi

Remedii casnice pentru un canal de lapte infundat

Regula de success a unui tratament este sa nu opresti alaptarea. Laptele tau este ansolut sigur pentru copil. Ba mai mult, sprijini procesul de vindecare prin alaptare cat mai des posibil. Daca te afli in imposibilitatea de a face asta, stroarce laptele cu ajutorul unei pompe de san sau prin metode manual.

Recomandarile generale pentru o recuperare rapida includ: sa te odihnesti mult, sa bei multa apa sis a ai o dieta sanatoasa si echilibrata. Dincolo de asta, compresele calte inainte unei sesiune de alaptare ajuta la curgerea libera a laptelui sit e ajuta sa elimini mai mult late in timp ce iti hranesti bebelusul. Poti, de asemenea, sa iti masezi usor sanul incepand cu cateva minute inainte de sesiune.

Hraneste-ti bebelusul ori de cate ori observe ca ii este foame. De multe ori, cand respecti un anumit program, lasi pause prea lundi intre alaptari, lucru care duce la supraalimentarea sanului. Odata ce bebelusul a golit sanul, ofera-i-l pe celalalt. Incepe urmatoarea sesiune cu acelasi san. Golind mereu sanii te va ajuta la o curgere libera a laptelui si va preveni viitoare blocaje ale canalelor de lapte.

Daca te doare foarte tare, paracetamolul te poate ajuta. Compresele reci sunt de asemenea un sprijin. Le poti folosi intre sesiunile de alaptare pentru a reduce durerea si inflamatia.

Daca simtpomele persista si dupa 24 de ore de odihna, sesiuni de alaptare dese, aplicare de comprese calde si masaj, nu ezita sa ceri ajutor medical.