Calmant pentru durerea din timpul alaptarii - Multi-Mam RO


Calmant pentru durerea din timpul alaptarii

Dintr-un motiv sau altul, multe mamici au dureri in timpul alaptarii. Pentru cateva dintre ele este atat de stresant incat decid sa renunte cu totul la alaptare. Expertii recomanda alaptarea la san cel putin pana la 12 luni dupa nastere. De aceea este important sa aloci timp pentru a gasi vinovatul care cauzeaza acest disconfort sis a inveti metode care s-au dovedit eficiente in ameliorarea lui.

Corecteaza pozitia de supt (modul in care gurita bebelusului se ataseaza de mamelon) pentru ca acesta este principalul motiv cand vine vorba de dureri la alaptare.

Cand iti hranesti bebelusul, acesta trebuie sa cuprinda in tot mamelonul cu tot cu aureola in gura, in timp ce sfarcul este adanc impins in spatele boltei palatine (cerului gurii) pentru a nu se crea foarte multa presiune in timpul suptului. Buzele bebelusului trebuie sa fie curbate catre inafara pentru a nu permite patrunderea aerului printer buze si san. Nasul trebuie sa stea liber pentru a permite respiratia in timpul alaptarii. Pozitioneaza-ti copilul tinandu-l cat mai aproape de tine, cu capul usor pe spate in asa fel incat barbia sa ii fie foarte aproape de sanul tau. Stoarce-ti blan sanul si impinge sfarcul cat mai adanc in gura copilului. Ajusteaza pozitia pana observi ca scapi de durere iar ritmul inghititurilor micutului devin ritmice.

Daca intampini greutati in obtinerea unei bune “prinderi” discuta cu un consultant in lactatie si verifica daca bebelusul tau are frenul lingual scurt. Acesta poate fi un alt motiv al imposibilitatii unei prinderi corecte.

Hranirea mameloanelor inflamate si crapate

Daca bebelusul are probleme la prinderea corecta a guritei de san, de cele mai multe ori sfarsesc prin a sufe sfarcul in sine vatamandu-l si inflamandu-l. O buna prindere va ajuta la a evita inflamarea. Daca raul a fost deja facut, poti face cateva lucruri pentru a ameliora durerea, mai ales prin aplicarea compreselor de san cand contin ingredient ce ajuta la vindecare si care va incuraja recuperarea. Compresele reci pot, de asemenea ameliora durerea, cel putin temporar, dar nu uita sa NU pui gheata direct pe piele.

Daca bebelusul tau este informtat, el va suge mai viguros decat de obicei, cauzand chiar mai multa vatamare mameloanelor tale deja inflamate. Fii atenta din timp la semnale de informetare si ofera-I spre hrana intai mamelonul mai putin inflamat. Prin aceasta cale, pana cand bebelusul este gata pentru celalalt san, nu vor mai suge atat de agresiv. Inainte de alaptare, stoarce cateva picaturi de lapte pentru a stimula efectul de scurgere si a preveni copilul sa mestece mamelonul in asteptarea de a curge lapte.

Daca mameloanele tale sunt prea inflamate ca sa poti alapta, stoarce laptele pentru a intretine suplimentarea de lapte si a preveni angorjarea. Cateodata este o solutie sa folosesti scutul de san in vederea alaptarii continue.

Mamelanele inflamate pot fi cauzate si de alti factori precum candidoza sau infectie bacteriana. Altele cauze pot fi constituite de afectiuni ale pielii precum eczema si psoriazisul. In cazul unei infectii, ar trebui sa cosulti un medic pentru a-ti prescrie medicatia adecvata. Pielea de pe mameloane si sani mai poaye fi iritata si de ingredient agresive din cosmetic, produse de igiena sau ca rezultat al alergiilor la un produs pe care ai inceput s ail folosesti recent. Incearca sa identifici si sa eviti viovatul. Cei mai comuni agenti iritanti include gelurile de dus sau baile cu spuma care usuca pielea mamelonului. Clateste-ti sanii cu apa calduta si evita produse de acest gen pe sani.

Ingrijeste-ti mameloanele prin a stoarce cateva picaturi de lapte dupa alaptare si intingandu-le pe intreg mamelonul. Laptele are un efect calmant asupra pielii. Poti sa incerci un balsam pentru mameloane care va hrani pielea si va proteja mamelonul de aparitia crapaturilor.

Cum sa previi angorjarea (supraalimentarea cu lapte a sanului)

Un alt vinovat al durerii din timpul alaptarii este angorjarea sau supraalimentarea cu lapte a sanilor. Evita sa sari peste sesiunile de alaptare. Daca este neaparat nevoie sa o faci (de exemplu lucrezi departe de casa), extrge laptele urmand intervalul de alaptare obisnuit. Compresele caldute si masajul te pot ajuta si ele la o buna “circulatie” a laptelui si reduce din presiune.