Anatomia sanului - Multi-Mam RO


Anatomia sanului

Pentru o mai buna intelegere a procesului de alaptare, a practicilor corecte si potentialelor problem care pot sa apare, trebuie intai sa intelegem anatomia de baza a sanului. Principala structura a sanului include:

  • Mamelonul si aureola, care au ca rol principal alaptarea. Mameloanele cresc , in general, in timpul sarcinii, in timp ce aureolele se inched la culoare. Unii experti cred ca aceasta este calea Mamei Natura de a face lucrurile mai usoare pentru bebelusi in a-si gasi drumul catre san.
  • Tesutul mamar – acest tesut contne multe glande care produc lapte si il elimina prin ductele de lapte catre mamelon. Ductele de lapte sunt incojurate de cellule musculare care se contracta in timpul alaptarii, ajutand lapte sa curga.
  • Tesutul conector si grasimea – aceste tesuturi ofera support si protective la cele mai delicate parti secretoare de lapte ale sanului.
  • Vasele de sange, vasele limfatice si nervii.

In timpul sarcinii si dupa nastere, sanul tau trece prin schimbari extraordinare orchestrate de patru hormone secretati de corp: estogenul, progesteronul, prolactina si oxitocina.

Estrogenul si progesteronul sunt eliberati de catre placenta in timpul sarcinii, rolul lor fiind prepararea sanului pentru producerea de lapte. Sub influenta acestora, sanul tau va incepe sa creeze mai multe canale de lapte, dar productia de lapte nu va incepe inca. Odata ce copilul tau a fost nascut si placenta eliminate, nivelul acestor hormone scade, dand un semnal corpului ca productia de lapte poate incepe.

Dupa ce bebelusul tau vine pe lume, primul lapte pe care sanul tau il va secreta se numeste colostrum. Acest fluid gros si limpede este plin cu anticorpi care iti vor proteja copilasul pana cand sistemul lui imunitar va reusi sa se dezvolte si intareasca. Cateva zile mai tarziu, laptele real va incepe sa fie produs sit u ei simti ca sanii tai se umfla, vor deveni mai grei si mai calzi la atingere. Acest lucru este absolut normal si va disparea dupa cateva saptamani.

Odta ce estrogenul si progesteronul si-au indeplinit sarcina, prolactina si oxitocina le iau locul. Prolactina este cea care iti incurajeaza corpul sa produca lapte. De fiecare data cand alaptezi sau elimini lapte, nivelul prolactinei in corpul tau creste, dand sanilor tai semnalul necesar pentru a produce lapte. Pe de alta parte, oxitocina este prezenta pentru a asigura faptul ca laptele produs este eliminat din sani. Prin urmare, se creeaza efectul de scurgere a laptelui prin care acesta este eliminate din “rezervoare” si pompate prin canalele de lapte. Semnalul initial pentru efectul de scurgere a laptelui este senzatia de supt pe care o creeaza copilasul tau cand incearca sa se hraneasca.

Productia de lapte din corpul tau este regulata printr-o maniera fascinanta cu ajutorul unei protein numite inhibitorul-feedback al lactatiei. Aceasta proteina reduce productia de lapte odata ce sanul este plin. Prin urmare, laptele este produs in functie de mecanismul de cerere-suplimentare. Daca bebelusul tau se opreste din a se hrani sau sari peste o masa, nivelul proteinei din sanul tau creste, cauzand reducerea productiei de lapte. Cu cat copilul tau se hraneste mai mult, cu atat mai mult lapte vor produce sanii tai. Acesta este motivul pentru care este atat de important sa alaptezi ori de cate ori este nevoie pentru ca depozitul tau de lapte sa fie mentinut la un nivel optim, ridicat.