Agenti Patogeni - Multi-Mam RO

1. Candida albicants
Candida  este o ciuperca ce traieste in mediu cald, intunecos si umed, precum membranele mucoase bucale si vaginale, zona scutecului, pliurile pielii, cupele sutienelor si pe mameloanele mereu umede.

Candidoza mameloanelor mamicii care alapteaza este asociata cu candidoza orofaringiana infantila. Candidoza mameloanelor este mereu aproape bilaterala,   cu mameloane inrosite si inflamate, cu aspectul si senzatia de arsura. Diferit trauma prin taietura sau frecare cauzata de copil (atasarea la san incorecta),  mamelonul infectat doare intre alaptari. Doar simplul fapt de a avea imbracamintea peste sani este dureros.

Suspectati candida ca fiind cauza inflamarii mamelonului in cazul in care:

  • Mameloanele sunt extrem de inflamate, cu senzatie de arsura, mancarime, roseata si basici.
  • Intepaturile in sani in timpul sau dupa alaptare (in special relexului eliminarii laptelui).
  • Remediile obisnuite pentru mameloane inflamate nu functioneaza.
  • Copilul are infectie orala (umflaturi albicioase, branzoase, pe limba si in lateralul ei) si/sau un scutec infectat.
  • Mameloanele devin imediat umflate dupa o perioada de alaptare fara durere.
  • Una ia sau abia a terminat de luat un tratament cu antibiotice. Infectiile sunt frecvente dupa tratamentul cu antibiotice.

2. Stafilococul auriu     
Infectiile sanilor sunt, de obicei, cauzate de o bacterie comuna(stafilococul auriu) gasit, in mod normal, pe piele. Bacteria intra printr-o crapatura in piele, de obicei pe mamelon. Infectia are loc in tesutul gras al sanului si cauzeaza umflaturi. Aceste umflaturi apasa pe canalele galactofore. Rezultatul este durere si noduli in zona infectata.